Simpozioane 2014
Joi, 26 Februarie 2015 01:14
Educ. Vlădău Gabriela
Şcoala „Teodor Aman” Campulung În ultima perioadă asistăm la o dezvoltare a educaţiei nonformale, care se apropie din ce în ce mai mult de spaţiul şcolar. Educaţia nonformală a fost definită de către J. Kleis drept „orice activitate educaţio nală, intenţionată şi sistematică, desfăşurată de obicei în afara şcolii tradiţionale, al cărei conţinut este adaptat nevoilor individului şi situaţiilor speciale, în scopul maximizării învăţării şi cunoaşterii şi al minimalizării problemelor cu care se confruntă acesta…
Joi, 26 Februarie 2015 01:13
Prof. Botorcu Lucia
G.P.P. „Fantezia” Costesti Pregătirea copilului preşcolar pentru startul şcolar este unanim acceptată şi promovată în toate sistemele de învăţământ, dezvoltate şi în accelerat proces de modernizare. În condiţiile societăţii noastre, se manifestă o creştere apreciabilă a rolului formativ al grădiniţei care constă în educaţia multilaterală a copilului, pregătirea pentru şcoală şi viaţă. Cu cât vom integra mai mult copilul în grădiniţă, pentru a se adapta la regimul şcolar, cu atât vom preveni şi lichida repetenţia…
Joi, 26 Februarie 2015 01:13
Prof. înv. preşc. Gorgan Daniela - Ana
Grădiniţa cu P. N. Derşida, Jud. Sălaj Pregătirea copiilor pentru şcoală a fost şi este o problemă de mare actualitate mai ales în condiţiile intensificării şi acelerării întregului proces de învăţământ, a schimbărilor din învăţământul preşcolar, a Programului de reformă a educaţiei timpurii iniţiat de MECI. Acest program vizează optimizarea şi eficientizarea calităţii educaţiei la vârstele timpurii, pentru a putea răspunde actualelor exigenţe sociale, cât şi celor de dezvoltare personală. Dezvoltarea copilului este dependentă de…
Joi, 26 Februarie 2015 01:11
Prof. înv. preşc. Pop Dora Casina
Grădiniţa „Codrişor”, Loc. Târgu Mureş, Jud. Mureş Motto: „Ca să poți povesti copiilor trebuie să-i iubești, trebuie să cauți să pricepi firea și lumea aparte în care trăiesc, să știi să cobori până la nivelul personalității lor, considerându-i ca și pe oamenii în vârstă. Trebuie să iei parte împreună cu dânșii la toate manifestările lor sufletești, într-un cuvânt rămânând om mare, să fii cât se poate de copil”. (George Coșbuc) Activitatea educativă din grădiniţă nu…
Joi, 26 Februarie 2015 01:10
Prof. Eliza Geafir
Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, Craiova Argument: Pregătirea copilului pentru şcoală este considerată tot mai mult „funcţia majoră”, obiectivul final al activităţilor instructiv-educative din grădiniţă. Un rol important în pregătirea copilului pentru şcoală revine atingerii obiectivelor ce vizează comportamente psiho-sociale ale personalitatii copilului care contribuie la integrarea şi adaptarea copilului la viaţa şcolară. Acest proiect a luat naştere dintr-o serie de neajunsuri întâmpinate cum ar fi: relaţia sporadică dintre şcoală şi grădiniţă, dezorientarea părinţilor în ceea ce…
Joi, 26 Februarie 2015 01:09
Prof. Canciuc Gabriela
G.P.N. „Albă ca Zăpada” Rădăuţi, Suceava Vârsta preşcolară este, fără îndoială, temelia educativă a întregii vieţi. Datorită vârstei mici, educaţia preşcolară capătă un caracter specific. Această perioadă, ca îngrijire şi educaţie, formează temelia întregii vieţi de mai târziu. La reuşita copilului în viaţă contribuie, în egală măsură, principalii factori educativi: familia, grădiniţa şi şcoala. Asigurarea unui parteneriat real între aceştia, implicarea tuturor în realizarea unei unităţi de cerinţe va duce implicit la o educaţie corectă…
Joi, 26 Februarie 2015 01:09
Prof. Manole Tamara
G.P.N. „Albă ca Zăpada” Rădăuţi, Suceava În cadrul acţiunii de reformare a sistemului de învăţământ şi reaşezare a lui pe baze moderne, se subliniază tot mai intens ideea parteneriatelor educaţionale, ce creează oportunităţi de cooperare, consultare, comunicare, conlucrare în vederea atingerii unui scop comun. În urma consultărilor reciproce, a nevoilor resimţite de ambii parteneri s-a stabilit un acord între unităţile de învăţământ implicate. Acest parteneriat se naşte dintr-o serie de neajunsuri întâmpinate cum ar fi:…
Joi, 26 Februarie 2015 01:08
Deteşan Oana
Grădiniţa cu P.P. „Licurici” Tg. Mureş Grădiniţa poate fi considerată a doua casă, unde copiii învaţă să comunice, să se joace, să relaţioneze cu alţii, să lege prietenii, să aibă un program, să îşi însuşească diferite deprinderi etc. Acestea sunt doar câteva dintre minunatele lucruri pe care un copil le poate realiza în grădiniţă, subliniind faptul că grădiniţa este şi „puntea de legătură cu şcoala”. Pregătirea copilului preşcolar pentru activitatea din şcoală constituie un scop…
Joi, 26 Februarie 2015 01:07
Prof. înv. preşc. Voican Daciana
G.P.P. Baile Felix, judetul Bihor Importanţa parteneriatelor în educaţia copilului de vârstă timpurie Asigurarea continuităţii procesului de instruire şi educaţie de la grădiniţă la şcoală prin familiarizarea preşcolarilor cu sala de clasă, cu ambientul, cu învăţătoarea în scopul integrării lor cu succes în viaţa de şcolar. Focalizarea pe educaţia timpurie şi anii preşcolarităţii este importantă deoarece aceasta este perioada când copiii se dezvoltă rapid şi, dacă procesul de dezvoltare este neglijat în acest stadiu, este…
Joi, 26 Februarie 2015 01:07
Prof. înv. preşc. Carmen Bejusca
G.P.P. Baile Felix, judetul Bihor Pregătirea copilului pentru şcoală este considerată tot mai mult „funcţia majoră”, obiectivul final al activităţilor instructiv-educative din grădiniţă. Un rol important în pregătirea copilului pentru şcoală revine atingerii obiectivelor ce vizează comportamente psiho-sociale ale personalitatii copilului care contribuie la integrarea şi adaptarea copilului la viaţa şcolară. Copilul este un mic univers, iar creșterea și devenirea lui ca adult reprezintă un drum lung și sinuos, plin de urcușuri și coborișuri, al…
Joi, 26 Februarie 2015 01:06
Inst. înv. preşc. Tahis Florina
Gradinita „Lunca Lesului”- Lesu Invatamantul prescolar ca parte integranta a invatamantului preuniversitar, are scopul de a oferi copiilor aflati la varsta prescolara conditiile necesare pentru o dezvoltare normala si deplina. Ea are in vedere asigurarea acelor experiente care sa tina seama de ritmul propriu al copilului, de nevoile sale si de activitata sa fundamentala -jocul. Obiectivul fundamental al educatiei prescolare este de a permite fiecarui copil sa-si urmeze drumul personal de crestere si dezvoltare oferind…
Joi, 26 Februarie 2015 01:05
Prof. înv. preșcolar Todica Ana-Delia
Grădinița cu P.N. Nr. 1 Leșu, Bistrița-Năsăud Pregătirea copilului pentru şcoală este considerată tot mai mult „funcţia majoră”, obiectivul final al activităţilor instructiv-educative din grădiniţă. Un rol important în pregătirea copilului pentru şcoală revine atingerii obiectivelor ce vizează comportamente psiho-sociale ale personalitatii copilului care contribuie la integrarea şi adaptarea copilului la viaţa şcolară. Prin activităţile reallizate în parteneriat cu școala, încercăm să dezvăluim copiilor frumuseţea vieţii de şcolar, prin implicarea în activităţi comune plăcute, să…
Joi, 26 Februarie 2015 00:49
Prof. înv. preșc. Todica Ana Delia, prof. înv. primar Todica Radu
Grădiniţa cu P.N Nr. 1 Leșu, Scoala Gimnazială Nr.1 Leșu Argument: Pentru a înlesni cu mai multă ușurință adaptarea optimă a copilului în școală, se dorește să se mențină o strânsă legătură între școală și grădiniță, două instituții asemănătoare și deosebite, în același timp, scop operaționalizat prin efectuarea de vizite, de colaborări, de schimburi de experiență, ce pun preșcolarii în legătură directă atât cu școlarii cât mai ales cu învățătorul. Scopul Proiectului: Familiarizarea copiilor cu…
Joi, 26 Februarie 2015 00:48
Educ. Opriș Lavinia
G.P.P. „Albă ca Zapada” Băile Felix Prescolaritatea constituie o etapa de varsta de mare receptivitate la stimularile educative si are o importanta deosebita pentru procesul scolarizarii copilului. Avand in vedere ca gradinita si scoala primara reprezinta doua trasee educative succesive, dar parti ale unui proces care trebuie sa ramana in ansamblu unitar, legatura dintre respectivele institutii se cere intarita pentru ca trecerea de la una la alta sa asigure continuitatea proiectelor si finalizarea lor adecvata.…
Citeşte mai mult ... |